nedelja, 27. februar 2011

Razmnoževanje

Parijo se konec marca in v začetku aprila, ko samci v iskanju samice zapustijo domovanje za več dni. V maju in juniju se skoti do sedem mladičev, ki so slepi in goli. Mleko pijejo do štiri tedne, spolno zreli pa so šele naslednje koledarsko leto. Povprečno živijo tri leta, vendar lahko potegnejo tudi do šest let. 

Prehranjevanje

Krt hrano najde kar pod zemljo, saj se prehranjuje z nevretenčarji, ki med kopanjem rovov padajo iz prsti nad njim.To so pretežno deževniki, ličinke in polži.Na dan zaužije za lastno težo hrane.


Življenski prostor

Krt preživi največ časa pod zemljo.Njihov življenjski prostor ima navadno polmer okoli sto petdeset metrov. Zapustijo ga lahko v sušnih obdobjih, ko v iskanju vode prehodijo na površju tudi do kilometer. Gostota poselitve nekega območja je odvisna predvsem od količine razpoložljive hrane.

Opis

Krt je dolg od 12 do 15 cm.Telo ima valjasto temno sivo ali črno na njem pa ima žameten kožuh in kremplje s katerimi lažje koplje.Na glavi ima rilčast gobček, drobne oči, uhljev pa nima.Rep je dolg od 2 do 4 cm.Težak je od 60 do 125 g.Zaradi življenja pod zemljo so oči slabo razvite.